Vabimo vas, da se pridružite akciji

Pomagajmo žabicam čez cesto na odsekuMengeš – Koseze pri Vodicah!

Akcija Pomagajmo žabicam čez cesto poteka vsak dan, od mraka naprej (po 18 uri). Pred odhodom na lokacijo preverite vremenske razmere. Dvoživke se do mrestišč odpravijo ob zanje ugodnejših vremenskih razmerah (ob dežju in toplem vremenu – nad 40C).

S seboj imejte obvezno opremo: ODSEVNI JOPIČ, DOBRO SVETILKO in VEDRO.

Otroci se lahko akcije udeležijo le v spremstvu staršev! Akcije se udeležite na lastno odgovornost.

Več o navodilih za prenašanje si lahko preberete na www.pomagajmo-zabicam.si ali facebook strani Pomagajmo žabicam Phliški bajer.

Za lažjo organizacijo se prosim vpišite v tabelo: https://doodle.com/poll/dnf564x5wdgzarse

Za dodatne informacije lahko pišete na zabice.sinkovturn@gmail.com

V sklopu LAS Za mesto in vas projekta Zgodbe naših mokrišč smo v petek, 1. marca, skupaj z občino Mengeš ob cesti Koseze pri Vodicah – Mengeš postavili varovalne ograje za dvoživke. V občini Vodice in občini Mengeš namreč predstavlja odsek ceste Koseze – Mengeš eno izmed cest v Sloveniji, ki ovira selitveno pot dvoživk iz gozda do mrestišča. Spomladi se odpravi iz gozda okrog tisoč različnih vrst dvoživk, predvsem krastače in rjave žabe, pa tudi zelene žabe in pupki, do Phliškega bajerja. Na cesti, ki loči gozd in bajer, prihaja do povoza dvoživk, kar zmanjšuje število dvoživk in tako negativno vpliva na ohranjanje populacij ogroženih in zavarovanih vrst dvoživk. Prav tako pa je cesta s povoženimi dvoživkami tudi spolzka in nevarna za voznike. Varovalna ograja dvoživkam prepreči dostop do ceste, zato je nujno potreben prenos dvoživk čez ceste, da lahko svoja jajca odložijo v bližnjem bajerju.