Mestna občina Kranj, Joštarji in Zavod za varstvo narave smo združili moči in v prvih deževnih dneh marca organizirali akciji za varstvo dvoživk na območju Občine Kranj.

Prvič smo organizirano prenašali žabe čez cesto, ki pelje proti Pševemu in Joštu. Mestna občina Kranj je zagotovila varnost za udeležence, saj so redarji voznike opozarjali na »prenašalce žab« in umirjali promet, ter poskrbela, da nismo omagali, saj smo imeli ves čas na voljo čaj in malico, ki so ju pripeljali z Doma na Joštu. Za promocijo so poskrbeli tako Joštarji kot Mestna občina z županom Matjažem Rakovcem na čelu, na OE Kranj Zavoda za varstvo narave pa smo prevzeli strokovni in izobraževalni del organizacije.

Največ udeležencev in tudi največ žab je bilo v nedeljo, 1. marca, ko je najbolj padal dež. Ocenjujemo, da se je v nedeljo vabilu odzvalo med 50 in 70 ljudi, v ponedeljek in torek pa okrog 30 do 40. Prišle so številne družine z otroki. Otroci so za nagrado dobili knjižico Žabica je rešena! in izjemno doživetje. Prav lepo je bilo opazovati navdušene otroke, ki so kljub dežju zavzeto iskali žabice in vzklikali od navdušenja: »Glej, tamle je še ena!« V treh dneh smo po oceni čez cesto prenesli okoli 2000 žab, pretežno navadnih krastač in nekaj sekulj.

Že tretje leto pa smo za čas selitve dvoživk v večernem času zaprli cesto mimo Naravnega rezervata glinokopnih jezerc z okolico na Bobovku pri Kranju in letos na podlagi preteklih opazovanj še cesto, ki pelje skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda.

Zaradi tople zime se je letos selitev začela prej, kot v preteklih letih, zato smo morali z organizacijo obeh dogodkov zelo pohiteti in jo organizirati v parih dneh, pri čemer si priznanje zaslužijo prav vsi akterji.

Če želite izkusiti prijetno doživetje, je še čas, da greste v prihodnjih dneh, predvsem če bo deževno vreme in temperature vsaj okrog 5oC, pod Jošt ali kam drugam, kjer nevarno cesto prečkajo dvoživke, in jih nekaj prenesete na drugo stran. Se splača. Občutek, da smo rešili več življenj, je prav poseben. Vabljeni! A ne pozabite na lastno varnost.

Pod Joštom smo se že odločili: »Se vidimo naslednje leto!«