Ob prvih otoplitvah se ogrejejo otrple dvoživke, ki se ob prvih deževnih dneh odpraviljo na svoja mrestišča. Tudi letos bomo prenašali dvoživke čez cesto pod Joštom in zaprli cesto severno od bobovških jezerc ob jugozahodnem robu Brda.
V prvi akciji bomo pod Joštom prenašali dvoživke v četrtek 31. marca in petek 1. aprila med 20.00 in 22.00.
Pri drugi akciji pa bo v času selitev dvoživk zaprta cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda, in sicer od srede, 30. marca, do sobote, 2. aprila, od 20. do 23. ure.
S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev pomembno prispevamo k varstvu dvoživk, ki so pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti. Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih.
Hkrati so dvoživke pomemben pokazatelj stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Ko v naravi opazimo upad dvoživk, pomeni, da se v njej dogajajo velike spremembe, ki jih sicer še ne bi opazili. Tako velika številčnost in pestrost dvoživk kažeta na dobro stanje okolja, upad pa na slabšanje. Največjo grožnjo dvoživkam predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev na mrestišča.
Dvoživke zaradi svojega življenjskega kroga potrebujejo vodo, kjer se razmnožujejo, in kopenske habitate (gozdove, travnike), kjer preživijo večino življenja. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer bodo odložile mrest in poskrbele za nadaljevanje vrste. Žal pa smo jim ljudje s cestami presekali njihove ustaljene selitvene poti. Selitev ob ugodnih vremenskih razmerah lahko traja samo nekaj dni, ob neugodnem (suhem ali premrzlem) vremenu se lahko tudi prekine.

Na prvo akcijo pod Jošt vabljeni vsi, ki želijo pomagati dvoživkam čez cesto. Še posebej vabljeni otroci, ki bodo lahko v živo spoznali dvoživke in za spomin dobili odsevne trakove.
Udeležence prosimo, da s seboj prinesejo svetilke (najbolje čelne), oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, če želijo, tudi rokavice iz lateksa. Ne pozabite na nepremočljivo obutev in oblačila, saj imajo dvoživke rade dež in jih je takrat največ. V času prenašanja ne pozabite na priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja okužb in ohranjajte razdaljo ter uporabljajte maske.

Na drugi akciji, kjer bo zaprta cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob zahodnem robu Brda pa pozivamo vse voznike, da upoštevajo zaporo in spoštujejo spremenjen prometni režim od srede (30.3.) do sobote (2.4.) med 20. in 23. uro zvečer.

 Več informacij: Ana Dolenc, e: ana.dolenc@zrsvn.si, T:05 9089 640, 030 335 064