Vsako leto 22. aprila obeležujemo dan Zemlje. Letošnji dan poteka pod geslom »Investirajmo v naš planet«  in nas nagovarja, da pogledamo kje na poti trajnosti se nahajamo v odnosu do našega planeta. Gre za glasen poziv k ukrepanju tako pri načinu našega življenja, razmišljanja in delovanja.  

 Zdi se, da o svetovnem dnevu Zemlje ni več kaj povedati, saj si mednarodna organizacija Earthday.org že od leta 1970 prizadeva z vzpostavitvijo in obeleževanjem svetovnega dne Zemlje ter nenehnim ozaveščanjem. Pa vendar več kot petdeset let kasneje našemu planetu ne gre nič bolje. Nasprotno, Zemlja se šibi pod posegi človeških rok, čeprav smo si obljubili, zapisali, postavili standarde in si zadali okoljske in naravovarstvene cilje.

Letos se v svetovnem merilu še posebej obračamo na podjetja, saj rezultati na globalnem nivoju kažejo, da tista, ki spoštujejo standarde okoljskega socialnega upravljanja, opažajo večjo donosnost, večjo finančno uspešnost in srečnejše zaposlene. Danes preprosto nimamo več izbire med zelenim razvojem in rastjo dolgoročnih dobičkov. Za podjetja vseh velikosti je ključnega pomena, da ukrepajo zdaj. Če tega ne storijo, bodo podnebne spremembe povzročile še večjo, katastrofalno škodo našim gospodarstvom in negativno vplivale na vse nas.

Prav tako pa nas ta dan nagovarja kot posameznike:

  • Prizadevajmo si za okoljsko »opismenjevanje«;
  • Posadimo in gojimo drevesa;
  • Podpirajmo trajnostno modo;
  • Pomagajmo odpraviti onesnaževanje;
  • Udeležimo se čistilnih akcij;
  • Sodelujmo s okoljskim pritiskom na politiko.

Prej omenjena svetovna organizacija nagovarja vse zemljane, da svoj dogodek, namenjen Zemlji,  vpišejo na svetovni zemljevid.

Zavod RS za varstvo narave spodbuja vse državljane Slovenije, da obeležijo dan Zemlje in tako prispevajo tudi k naravovarstvu.