V tem času se dvoživke po selitvenih poteh odpravijo na svatbo, pri čemer so izpostavljene avtomobilom. Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju z Joštarji in Mestno občino Kranj ta teden peto leto zapored pripravlja akcijo varstva dvoživk med njihovo selitvijo na območju kranjske občine. Lani se je v enodnevni akciji zbralo okrog 50 prostovoljcev, med katerimi so največ navdušenja pokazali otroci, ki so pomagali več kot 500 žabicam.

S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev prispevamo k varstvu dvoživk, ki so pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti, poudarjajo na Zavodu RS za varstvo narave. Največjo grožnjo dvoživkam predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev na mrestišča. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer odložijo mrest in poskrbijo za nadaljevanje vrste. Med pomembne selitvene poti v kranjski občini sodita cesta proti Joštu in cesta severno od bobovških jezerc, ki se nadaljuje skozi gozdiček mimo Brda. Da bi ohranili dvoživke, so Mestna občina Kranj, Zavod RS za varstvo narave in Joštarji tudi letos pripravili akcijo, s katero pomagajo dvoživkam pri varnem prečkanju ceste in jim s tem omogočijo uspešen razplod.

Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih. Hkrati so dvoživke pomemben pokazatelj stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Ko v naravi opazimo upad dvoživk, pomeni, da se v njej dogajajo velike spremembe, ki jih sicer še ne bi opazili. Velika številčnost in pestrost dvoživk kažeta na dobro stanje okolja, upad pa na slabšanje.

Prenašanje žab čez cesto bo pod Joštom v četrtek, 22. februarja, petek, 23. februarja, in soboto, 24. februarja, od 18. ure do 20.30. Na akcijo so vabljeni vsi, ki bi želeli pomagati žabicam čez cesto. Udeleženci naj imajo s seboj svetilke (najbolje čelne), oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, lahko tudi rokavice iz lateksa in nepremočljiva oblačila ter obutev. Za malico in toplo pijačo bo poskrbljeno.

Otroci bodo za spomin dobili odsevne trakove. Zaradi selitev bo zaprta tudi cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda, in sicer od četrtka, 22. februarja, do nedelje, 25. februarja, od 19. do 23. ure. Morebitne nadaljnje zapore bodo potekale ob deževnih dneh predvidoma do konca marca, prav tako med 19. in 23. uro.